Üdvözöllek az oldalamon!

A kulcs a
szeretet frekvencia

2011. február 25., péntek

A 12 emberi archetipus és a pénz

Ezt csak érdekességként írom,hátha valakit érdekel.
Ruediger Dahlke és Thorwald Dethlefsen nagy ágyúk,minden szavuk kincs. Írásaik nem éppen a könnyű olvasmányokból valók,éppen ezért rendkívül értékesek.

Ruediger Dahlke: A pénz pszichológiája / Részlet /
Mars-Kos  A vadász,akinek a pénz zsákmányt jelent

Az archetípusos vadásznak és harcosnak a pénzkeresés a zsákmányszerzést jelenti,és gyakran kielégítőbb, mint a birtoklás és a felhalmozás. A pénzt és a vagyont arra használja, hogy érvényesítse az érdekeit. Biztosítja számára a lehetőséget,hogy megőrizze önállóságát, és ne kelljen alárendelnie az életét "idegen hatalomnak", hanem a saját akarata szerint alakítsa azt Szélsőséges esetben ez akár kifejezetten egoista és agresszív,anyagias életfelfogáshoz is vezethet. Az önállóság mellett ennek a típusnak az emberi közösségek támogatására is nagy szüksége van.
Tanulási feladata: Tanulja meg elfogadni a javak elosztását,és tisztelni embertársai határait. Ismerje el a harcot,mint minden dolgok atyját,de a szeretetet is, mint azok anyját.

Vénusz-Bika  A gyűjtő
Kimondottan igényli a biztonságot, és életének bensőségességét. A tulajdon önértékelésének kifejezőeszköze, és azt az érzést kelti benne, hogy megtalálta  a helyét az életben. Gyűjtögetéssel és felhalmozással próbálja minden oldalról biztosítani magát, és minden erejével azon van, hogy elkerülje a veszteségeket. Ragaszkodik a tulajdonához. A pénzbeli veszteségek gyorsan egzisztenciális félelmeket keltenek benne. Ideális esetben arra használja a pénzét,hogy élvezze az életet.
Tanulási feladata: Hagyjon áramolni, tanulja meg az elengedést, és fogadja el, hogy abszolút biztonság nem létezik.

Merkúr-Ikrek  A spekuláns, akinek a pénz játék
A pénz kezelését absztrakt játéknak fogja fel. Ez a született spekuláns, aki milliárdokat is képes ide-oda tologatni,itt érzi igazán jól magát. Nem érzékeli a pénzt, illetve annak értékét -egyiknek sincs jelentősége a számára. A történelem során eljutottunk a fénylő aranytalléroktól a bankjegyen át a csekkig és annak felfoghatatlan számkódjaikig, valamint lelketlen számjegyeiig. Ma a számítógép éli virágkorát, amely beharangozta a virtuális korszakot, és megteremtette a virtuális pénzt. A virtuális pénz megnyitja a kaput a spekulációk előtt - egy olyan terület előtt, ahol a Merkúr-típus igazán otthonosan érzi magát.
Ha van pénze, kereskedni kezd vele, ha nincs sármjának köszönhetően kikoldul egy keveset az emberekből. Mivel nem fűzi semmilyen kapcsolat az anyaghoz, gyakran az a képesség is hiányzik belőle, hogy értelmesen bánjon a pénzzel. Mindemellett rendelkezik azzal a képességgel, hogy az anyagi értékeket az élettől kapott kölcsönadománynak fogja el, és úgy is kezelje azokat.
Tanulási feladata: Töltse fel tartalommal a külső formát, és adjon jelentést absztrakt játékainak.

Hold- Rák: Akiről gondoskodni kell
Ehhez a típushoz tartozik minden olyan gyermek, aki igényt tart arra, hogy egészen az önállósodásáig gondoskodjanak róla. Azok a feleségek és anyák is ehhez a típushoz tartoznak , akiket eltart a férjük, és akik ezért cserébe  " egy sikeres családi vállalkozást vezetnek". Az ehhez a típushoz tartozó férfiak és nők mindig kívülről remélnek gondoskodást: pénze csak másoknak van, amelyből nekik is részesedniük kell. Gyakran álomvilágban élnek. Gyermekkorukban a szüleik és az iskola etetik őket. Később az alma mater, majd végül az állam. Gyakran nem képesek felnőtthöz méltóan , önállóan bánni a pénzzel. Mivel igen erős bennük az óvó biztonság iránti igény, bizonytalanságban szenvednek, ami anyagi függőségbe hajtja őket. Ideális esetben maguk is rászorulók gondoskodójává válnak. Szívtelennek és teljes mértékben idegennek tartják modern, számítógépes korunkat, amelyben  a társas kapcsolatok egyre kisebb szerepet játszanak.
Tanulási feladata: Gondoskodjon magáról és másokról, és vállalja fel a felelősséget.

Nap- Oroszlán: A kreatív
Ezeknek az embereknek a pénz tekintélyt és hírnevet jelent. A pénz kreativitásuk, tehetségük és képességeik kifejezőeszköze és tükre. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy a pénzben saját nagyságuk és erősségük tükröződik, és öntudatossá teszi őket. Ez a típus sok erőfeszítést tesz azért, hogy a lehetőségeihez képest gazdagságban és luxusban éljen. Problémákkal akkor kell szembenéznie, ha egojának erősödése saját dinamikát vesz fel., és öncélúvá válik.  Ilyenkor minden körülötte és az élete körül forog, és elhanyagolja emberi kapcsolatait. Ez a típus természetesen jobban érezte volna magát a múltban, például a Napkirály, XIV. Lajos korában, abban a korban , ahol a király még bátran kijelenthette, hogy " az állam én vagyok" , és amikor még a Lajos-arany is fényesen tündöklött. Amikor még minden herceg egy kis napkirály volt, és hatalmas vagyont halmozott fel magának, ott az oroszlán típusa is sokkal nagyobb örömét lelte saját fényében és aranyában.
Tanulási feladata: Ne a rabszolgája, hanem az ura legyen a benne rejlő forrásoknak. Ne a világ közepeként, hanem annak teremtő részeként tekintsen magára. Vonatkoztasson el az egojától, és a hiúság és a fukarság helyett a nagyvonalúságot fejlessze magában.

Merkúr-Szűz: Az óvatos
Anyagi szinten is az a felismerés vezérli,hogy alkalmazkodnia kell az élet adta körülményekhez és szükségességekhez. A rá jellemző óvatossággal és félelemmel mindent előre megtervez és átgondol, és közben mindig az eljövendő ínséges időket tartja szem előtt. Állandóan spórol a következő mottó szerint:
Tegyél félre arra az időre, amikor bajba kerülhetsz. Nem véletlen,hogy csak leértékelt árút vesz, és mindig figyelemmel kíséri a legkedvezőbb árleszállításokat. A pénz és a tulajdon élvezeti értéke többé-kevésbé jelentéktelen számára, és a pénzre,csak mint életszükségletre tekint. A modern pénzrendszer előre megjósolható problémái miatt nem könnyű megbíznia  a modern világ pénzrendszerében.
Tanulási feladata: Legyen benne több ősbizalom, és kevesebb félelem, és mindig tartsa szem előtt a következő bibliai idézetet: Tekintsetek az égi madarakra, hogy nem vetnek, nem aratnak, sem csűrbe nem takarnak, és a ti mennyei Atyátok eltartja azokat.

Vénusz-Mérleg A luxus hódolója
Azért van szüksége a pénzre, hogy szebbé tegye az életét, és a luxust sem veti meg. Rendkívüli érzéke van a széphez és az élet élvezetéhez, és törekszik arra, hogy luxusban éljen. A fényűzésnek az evésnél, az utazásnál, a lakberendezésnél, a munkánál, és az öltözködésnél is megvan az ára. Amit nem tud megvenni magának a saját erejéből, arról gyakran egy megfelelő partneren keresztül gondoskodik. Tökéletesen jól érzi magát a luxus javak modern, és drága világában, és az elit és előkelő társaságot is rá szabták. Kedves és megnyerő, sőt kifejezetten  sármos kisugárzása segíti az előrejutásban. A szerelmet is a világ legszebb dolgai közé sorolja, amiért a szerelem és szépség istennője, Aphrodité kegyes hozzá, és olyan kapcsolatokkal ajándékozza meg, amelyek szebbé teszik az életét. Nem szabad azonban csak erre hagyatkoznia, és kreatív képességeit is ki kell aknáznia, amelyekkel modern korunkban is sok pénzt nyerhet.
Tanulási feladata: Ragadja magához a kezdeményezést, és költse a saját pénzét.

Plútó-Skorpió: A pénz hatalom, avagy mindent vagy semmit!
Jellegzetesen nőies minőségű elvvel állunk szembe. Ennek a típusnak a pénz és a gazdagság elsősorban hatalmat jelent. Minél többet birtokol, annál erősebbnek és hatalmasabbnak érzi magát. A pénz azt az illuziót kelti benne, hogy ellenőrzést gyakorolhat saját élete és hatalmi területe fölött. Ha visszaél a hatalmával, előfordulhat, hogy egycsapásra mindent elveszít, majd főnixmadárként újraéled hamvaiból. Többször is esélyt kap a sorstól, hogy másképp bánjon a hatalmával, és a vagyonával. A hatalom, az ellenőrzés és a tehetetlenség váltakozása csak elősegíti a fejlődését,és megakadályozza, hogy elvesszen a hatalmaskodás érzésében. Mint a nagy istennő későbbi követője, jól elboldogul abban a modern rendszerben, ahol a pénz irányítja a világot, és ahol a siker egyetlen előfeltétele a gazdasági hatalom.
Tanulási feladata: A hatalom és a gazdagság magában hordozzák a felelősség felvállalását, és a vagyon jó célokra fordítását.

Jupiter-Nyilas: A szerencsejátékos
Született lottójátékos. Határtalan optimizmusát és szerencsébe vetett hitét akkor sem veszti el, ha még sohasem nyert semmit- ez azonban visszaüthet rá. A számára legmegfelelőbb partner kétségkívül a lottó ötös. Ha egyszer valóban megüti a főnyereményt, a nyereményül kapott  pénzt gyorsan el is veri: luxusvillákat, luxusjachtokat és luxusautókat vesz magának, és "rászoruló" barátainak is segít. Rendkívül nagyvonalú, hiszen úgyis megint megüti a főnyereményt! Ez a típus a következő mottó szerint éli az életét: " Kevés befektetés, magas jutalom."  Ez odáig fajulhat, hogy egyáltalán nem keres pénz, és magas igényei is problémákat okozhatnak. Jól elboldogul abban a világban, ahol mindent meghatároz a gazdasági növekedés és terjeszkedés.
Tanulási feladata: Tanulja meg az arany középutat és a befektetés és a nyereség közötti egyensúlyt.

Szaturnusz-Bak: A spórolás mestere
Ismét egy nőies elvvel állunk szemben. A takarékosság mint hasznos tulajdonság nála kellemetlen fukarságba csaphat át, és szegényes, takaréklángon élt élethez vezethet. Semmit nem enged meg magának, és gyakran a családjának sem sokat. rendelkezik azzal a képességgel, hogy már-már spártaian egyszerű életet éljen. Már a legkisebb luxusra is pazarlásként tekint, ami eltereli a figyelmét az igazán lényeges dolgokról. A pénzhez és az anyagi értékekhez való hozzáállása egész életfelfogását meghatározza. Olyan esetekkel is találkozhatunk, amikor egykori milliomosok a szegényházban halnak meg. Másrészről mellette sohasem kell majd pénzzavarral küzdenünk. A modern világra jellemző pazarlás csak ritka esetekben jelentkezik nála.
Tanulási feladata: A pénz és a tulajdon csak az élet kölcsönadománya, amit egyszer - akárcsak az életet - el kell engedni.

Uránusz- Vízöntő: A pénz szabadságot biztosít
Az anyagi lehetőségek a függetlenséget és a  szabadságot biztosítják számára, valamint azt, hogy megvalósítsa extravagáns és olykor őrült ötleteit. És bár erről a típusról nem feltétlenül mondható el, hogy két lábbal áll a földön, mert inkább " szenzációs új ötleteinek és találmányainak " a világában tartózkodik, szabadság iránti vágyától  ösztönözve valóban megvalósíthatja az álmait, és pénzt kereshet velük. A megszerzett pénzt természetesen újra a szabadidejére fordítja. A pénzből mindig többre van szüksége, mert folyamatosan új ingerek után kutat. Idővel szabadság és szabadidő utáni kényszeres vágyának rabjává is válhat, amíg fel nem teszi magának a kérdést: " Mire és miért a nagy szabadság? " A modern számítógépes világ, a cibertér és a virtuális dimenziók megfelelnek a lényének, és hihetetlen lehetőségeket rejtenek számára.
Tanulási feladata: Ne azért váljon függetlenné, hogy semmit se kelljen tennie, hanem hogy azt tegye, ami megfelel a lényének.

Neptunusz- Halak: Az álmodozó, az adakozó és az adós
A Halak típus csodálkozó, hatalmas, kék szemekkel és álmodozó pillantással tekint ránk, ha megtudja, hogy banki hiteléért kamatot kell fizetnie, méghozzá minden évben. A gazdaság és a tőke kemény és kíméletlen világa legtöbbjük számára igazi ( rém ) álom világot jelent. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy túl jók kemény gazdasági világunkhoz. Ha eljön a felébredés ideje, és az adóssághegyek már átláthatatlanok és nyomasztóak, gyakran újra az áldozat szerepében találják magukat - annak ellenére, hogy a pénzt nem magukra költötték, mert vagy elajándékozták, vagy, vagy sohaviszontnemlátásra  kölcsönadták, vagy a szegényeknek adták. Nem boldogulnak a világuralomra törő kapitalizmusban és a számítógépek korában. Erős ősbizalmuknak köszönhetően néhányuknak mégis sikerülhet nemcsak gazdag fantáziájukban, hanem az anyagi világban is gyökeret ereszteni.
Tanulási feladatuk: Adjon ugyanakkora teret az anyagi világnak, mint lelke és fantáziája birodalmának.
Az összes megjelenítése

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Érezd jól magad!